Τρομοκρατική επίθεση στο Στοκχόλμη

Τρομοκρατική επίθεση στο Στοκχόλμη

Posted in:
0 comments

Τρομοκρατική επίθεση σε εμπορική περιοχή της Στοκχόλμης

Στις αρχές Απριλίου, ένας 39χρονος άνδρας από το Ουζμπεκιστάν οδήγησε εσκεμμένα ένα κλεμμένο φορτηγό πάνω σε πλήθος ανθρώπων σε δημοφιλή εμπορική περιοχή της Στοκχόλμης. Στο τέλος εισέβαλλε σε πολυκατάστημα, σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 14, μια αιματηρή επίθεση που σκόρπισε τρόμο και πανικό σε άλλη μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αμέσως σφραγίστηκε το Κοινοβούλιο και εκκενώθηκε ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, ενώ όλα τα δρομολόγια των συρμών από και προς τη Στοκχόλμη ανεστάλησαν.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και αργότερα την ίδια μέρα συνελήφθη ο Rakhmat Akilov, ένας μετανάστης που είχε αιτηθεί άσυλο στην Σουηδία στα τέλη του 2016, το οποίο είχε απορριφθεί και είχε διαταχθεί να εγκαταλείψει  τη χώρα. Ο δράστης φέρεται να έχει εκφράσει τη συμπάθεια του προς ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως ο IS. Οι Αρχές του Ουζμπεκιστάν ανέφεραν, ότι μόλις 2 μήνες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα είχαν θέσει τον Akilov σε λίστα καταζητούμενων για θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι, η κυβέρνησή του προτίθεται να αλλάξει τον μεταναστευτικό νόμο, ώστε να διευκολύνει την απομάκρυνση των ατόμων που οι αιτήσεις παραμονής τους στην Σουηδία έχουν απορριφθεί. Περισσότερα από 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα της επίθεσης. Στο Παρίσι, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τα θύματα της επίθεσης, ο Πύργος του Άιφελ δεν φωταγωγήθηκε το ίδιο απόγευμα της επίθεσης, ενώ στη Νίκαια, μια πόλη που βίωσε παρόμοια επίθεση, σημαίες της Σουηδίας κυμάτιζαν μεσίστιες.

ΠΗΓΗ: www.telegraph.co.uk