• ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Image removed.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε την 30–08-2018, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Υπουργός κα Όλγα Γεροβασίλη και η Υφυπουργός κα Αικατερίνη Παπακώστα ανέλαβαν τα καθήκοντά τους από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Στην έναρξη της τελετής, ο απερχόμενος Υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητή Όλγα, αγαπητή Κατερίνα, κύριοι Αρχηγοί, θα έλεγε κανείς ότι η ημερήσια διαταγή σήμερα επιγράφεται «η Προστασία του Πολίτη είναι γένος θηλυκού», αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή την σύντομη παρέμβασή μου από αυτό που θεωρώ ότι σε όλους και όλες σας είναι σήμερα στο νου, ότι θα έπρεπε ίσως ένας άλλος Υπουργός να ήταν εδώ και να υποδεχόταν τις δυο νέες Υπουργούς.

… Σε αυτές τις λίγες μέρες που διαδέχθηκα τον Νίκο Τόσκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα στελέχη, τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής και μπορώ να σας πω ένα βασικό συμπέρασμα, το οποίο τους το έλεγα και προχθές σε μία σύσκεψη που είχαμε με τον κύριο Αρχηγό της αστυνομίας, σε μια τηλεδιάσκεψη. Θα πω το εξής: δεν είναι προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα. Όποιοι το κάνουν αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπονόμευσής τους και προφανώς αυτό δεν απευθύνεται σε κανέναν από όσους είναι εδώ μέσα.

…. θα πρέπει -και απευθύνομαι κυρίως στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος-, να εξακολουθήσουν να κάνουν αυτό που πρέπει, αυτό που γνωρίζουν, αυτό που αποτελεί τη δικιά τους αποστολή, αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός από τους ίδιους. Μια αποτελεσματική δράση για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, για την ασφάλεια των πολιτών, στην προσπάθεια να οργανώσουμε - και αυτό ήδη το κάνουμε και το γνωρίζετε - ποιο αποτελεσματικά τα θέματα της πολιτικής προστασίας, αλλά και να φροντίζουμε να είναι τέτοια η παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να μην στέκονται εμπόδιο στην άσκηση των ατομικών ελευθεριών, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα.

Αυτή είναι η νέα μεγάλη, θεωρώ, κατάκτηση της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή είναι η νέα συνείδηση που εμπεδώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί με τον ανθρωποκεντρικό ρόλο και χαρακτήρα των Σωμάτων αυτών. Και αυτό είναι το νέο κεφάλαιό μας, αυτό είναι το πεδίο που πάνω του θα πρέπει και εσείς κυρίες Υπουργοί, να πατήσετε και να προχωρήσετε με τις δικές σας πρωτοβουλίες, βάζοντας το δικό σας αποτύπωμα στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Θεωρώ, τόσο την Όλγα Γεροβασίλη, όσο και την κα Παπακώστα τυχερές, όπως θα έλεγα και για όλους όσοι σήμερα έχουν ένα κυβερνητικό πόστο, διότι αυτό το νέο ξεκίνημα συμπίπτει με μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, την οποία σηματοδοτεί η έξοδος από το τελευταίο μνημονιακό πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί είναι βέβαιο ότι η νέα πραγματικότητα θα μας παρέχει περισσότερα μέσα για να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί τη δουλειά μας. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτές τις δυνατότητες θα τις αξιοποιήσει και η πολιτική και η φυσική ηγεσία, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

Θα ήταν μεγάλη, θα έλεγα, απρέπεια, παράλειψη, θα ήταν βάρος αν δεν αναφερόμουν στα όσα ζήσαμε όλοι μαζί τον τελευταίο μήνα και αναφέρομαι στην τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στο Μάτι. Θέλω να πω το εξής: Η κυβέρνηση από μεριάς της ανέλαβε τις ευθύνες που της αναλογούν και αδιαφορεί αν έχουν το θάρρος να το κάνουν και άλλοι. Και με τη στάση της θέλει να διευκολύνει να αναζητηθούν οι αιτίες, να δοθούν οι πραγματικές εξηγήσεις, να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της τραγωδίας, να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, να κάνουμε τα αναγκαία βήματα. Αυτό το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τις οικογένειες τους. Οφείλουμε και νομίζω ότι το πράττουμε, να στηρίξουμε τους πυρόπληκτους και παρά τα ψεύτικα ρεπορτάζ, επιτρέψτε μου, ίσως δεν είναι ώρα να πολιτικολογούμε, αλλά, όμως, είναι ώρα να μιλήσουμε με αληθινά στοιχεία. Αυτό που έχει επιδείξει, ως δείγμα γραφής και συμπαράστασης, σε αυτούς που χάσανε τους ανθρώπους τους, σε αυτούς που χάσανε τα σπίτια τους, η ελληνική Πολιτεία ποτέ άλλοτε δεν είχε μπορέσει τόσο εμπεριστατωμένα, συστηματικά, να το κάνει πράξη. Και θα συνεχίσει. Είναι υποχρέωσή μας.

… Όπως, επίσης, οφείλουμε να αντιστοιχίσουμε τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας στις σημερινές συνθήκες, με βάση την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που δεν είναι μόνο ελληνικά, είδατε τι συνέβη φέτος όχι μόνο στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στον πλανήτη.

Όλα αυτά μας δημιουργούν μεγάλες υποχρεώσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, ήδη πριν από λίγες βδομάδες ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τη γενική στρατηγική. Αυτή τη γενική στρατηγική προσπαθούμε να την κάνουμε νόμο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι των υποχρεώσεών μας απέναντι, πρώτα από όλα, γιατί εκεί τελικά κρινόμαστε όλοι, στον ελληνικό λαό. Αυτού τις ανάγκες θέλουμε να εξυπηρετήσουμε, αυτού τα συμφέροντα είναι προτεραιότητά μας να ικανοποιήσουμε.

Αγαπητές και αγαπητοί, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, θέλω να σας ευχαριστήσω έστω και για αυτό το μικρό διάστημα που βρεθήκαμε μαζί. Ήταν ένας αγωνιώδης Αύγουστος, νομίζω ότι όλες και όλοι κάνατε αυτό που έπρεπε, θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πιο παραγωγικό σε συνθήκες μεγαλύτερης κανονικότητας και όπως είπα και στην αρχή, η προστασία του πολίτη είναι γένους θηλυκού.

Σας ευχαριστώ» .

Στην ομιλία της, η νέα Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα αναλαμβάνω την ευθύνη του αυτοτελούς πλέον Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπική πρόκληση, μιας και είμαι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει -όχι μόνη μου, δύο γυναίκες- μια τέτοια ευθύνη. Σας διαβεβαιώνω από τώρα, δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις. Νομίζω ότι τις αντιμετωπίζω και μεθοδικά και ψύχραιμα, όπως δεν με φοβίζουν και οι ευθύνες που αναλαμβάνω στο ακέραιο. Εξάλλου η ευθύνη, η πρόκληση, όπως και η ασφάλεια και η προστασία, είναι και αυτές, Πάνο, γένους θηλυκού. Επίσης, γένους θηλυκού είναι η δημοκρατία, η εμβάθυνση της οποίας είμαι απολύτως πεισμένη πως είναι ο ασφαλέστερος τρόπος δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

Συνεχίζουμε να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην εμπέδωση της ισονομίας, στην εμπέδωση της άποψης πως η ελευθερία και τα δικαιώματα του καθενός φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζει η ελευθέρια και τα δικαιώματα του άλλου. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί παρά να είναι η ελληνική κοινωνία, η ίδια η ελληνική κοινωνία που εμπιστεύεται τους θεσμούς και τις δομές του κράτους, αλλά και τους εκφραστές του. Δική μας ευθύνη είναι να δικαιώσουμε σε όλα τα επίπεδα αυτή την εμπιστοσύνη φροντίζοντας ώστε με κανένα τρόπο αυτή να μην κλονιστεί.

Κυρίες και κύριοι, η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί και κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα οφείλουμε να φροντίσουμε να διασφαλίσουμε με την πολύτιμη συνεργασία όλων σας. Γνωρίζουμε καλά πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όπως και προβλήματα, που στα χρόνια της κρίσης οξύνθηκαν. Η βούληση είναι να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα με νηφαλιότητα, συστηματικότητα και αποτελεσματικότητα.

Όλοι μας ξέρουμε πως η μετάβαση στον 21ο αιώνα μας έφερε αντιμέτωπους ως χώρα με πολύ μεγάλα προβλήματα και βεβαίως οι προκλήσεις των τελευταίων αρκετών ετών, από το 2009, 2010 και μετά, όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχει αναφερθεί πολλές φορές, μας έφερε στις προκλήσεις της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Η χώρα μας παρά τη μνημονιακή στενωπό δεν αντιμετώπισε ποτέ ως τώρα κρίση ασφάλειας. Μία από τις βασικές φροντίδες μας δεν μπορεί παρά να είναι η αποτροπή κάθε ανάλογης πιθανότητας.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Πάνο, θέλω να σου ευχηθώ δημόσια και καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα, ως Γραμματέα του Κόμματος. Επίσης, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην αγαπητή μου συνάδελφο, την Κατερίνα Παπακώστα και είμαι βέβαιη ότι οι κώδικες συνεργασίας και επικοινωνίας που θα αναπτύξουμε θα κάνουν αποδοτική και αποτελεσματική τη δουλειά μας στο Υπουργείο. Από καρδιάς σας ευχαριστώ όλους».

Στη συνέχεια, η νέα Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κα Αικατερίνη Παπακώστα επεσήμανε:

«Κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ, αγαπητή Όλγα, κύριε Γενικέ, κύριοι Αρχηγοί, αγαπητοί Στρατηγοί, άντρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετείτε με συνέπεια και με πίστη στον όρκο που έχετε δώσει στην δημοκρατία και στον ελληνικό λαό την προστασία του πολίτη, σήμερα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα και την κρισιμότητα που αυτό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο πλέον είναι ένα αυτοτελές, ένα αυτόνομο Υπουργείο και αυτό δίνει το στίγμα το ότι η ασφάλεια, η εσωτερική ασφάλεια, η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί δικαίωμα και προϋπόθεση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση για την ποιότητα της ζωής τους, για την οικονομική ανάπτυξη, για την κοινωνική συνοχή και εμείς εδώ από κοινού με την Υπουργό οφείλουμε αυτό να το αναδείξουμε.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ήδη μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει, οι εποχές άλλαξαν, βρισκόμαστε πια, έστω μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο, σε μια διαφορετική περίοδο. Οι εποχές απαιτούν όλοι και όλες να ενώσουμε δυνάμεις, ενώνοντας αυτές τις δυνάμεις για το κοινό καλό, υπερβαίνοντας τα κόμματα μας, υπερβαίνοντας τις προσωπικές μας απόψεις και τις πολιτικές μας θέσεις, προκειμένου να συγκλίνουμε επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Θέλω να πω ότι η αυτονόμηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτεί, όπως είπα και προηγουμένως, την ανάγκη να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες οι οποίες πρέπει από εδώ να παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα όμως, σηματοδοτεί και κάτι άλλο: το ενδιαφέρον το οποίο εμείς, ως πολιτική ηγεσία, οφείλουμε και πρέπει να επιδείξουμε προς τους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι στελεχώνουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δίνουν καθημερινά την μάχη και τον αγώνα για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών -τουλάχιστον ως προς την καθημερινότητά τους- και να δείξουμε και να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο το οποίο αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες, οι ανθρώπινοι πόροι στους οποίους επενδύουμε. Ακολουθούν τα μέσα και ασφαλώς οι πόροι για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινή προσπάθεια. Θέλουμε να ρίξουμε το βάρος μας και στη ποιότητα της ζωής των στελεχών μας, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσουν να ανταποκριθούν με ακόμη υψηλότερο αίσθημα ευθύνης αλλά και με υψηλότερο ηθικό στις ανάγκες και στις προκλήσεις οι οποίες είναι πολλές.

Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, υπερβαίνοντας τα κόμματα μας, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα μετά από την ανείπωτη τραγωδία την οποία βίωσε όλη η Ελλάδα με την απώλεια ζωών στο Μάτι, την οποία κανείς δεν ξεχνά και η οποία -αν μη τι άλλο- μας επιβάλλει ένα ύψιστο καθήκον να διαβούμε όλοι και να υπερβούμε όλοι τα ζητήματα μας. Οφείλει πολιτικός κόσμος να σκύψει ενωμένος πάνω στα ζητήματα της προστασίας του πολίτη, να ενώσουμε προγράμματα, ιδέες, σκέψεις και απόψεις, προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι.

Όλοι έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα μας. Οφείλουμε λοιπόν τώρα να κάνουμε πράξη από σήμερα, αναγνωρίζοντας το έργο των προκατόχων, των προηγουμένων και εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες γιατί φυλάτε Θερμοπύλες, προκειμένου να υπηρετήσουμε με ακόμη υψηλότερη ποιότητα, με ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης την Πατρίδα, τον τόπο και την προστασία του πολίτη.

Καλή δουλειά, καλή επιτυχία στο έργο όλων μας. Όλγα, να είσαι βέβαιη ότι οι κώδικες επικοινωνίας και συνεργασίας νομίζω ότι είναι δεδομένοι, διότι το οφείλουμε. Έχουμε και αγάπη μεταξύ μας και συμπάθεια ως συνάδελφοι. Μπορούμε να συνεννοηθούμε, νομίζω ότι εσείς μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι θα έχετε από εμάς αυτά που χρειάζεστε για να κάνετε την δουλειά σας στο μέτρο που και η κυβερνητική πολιτική και οι ανάγκες στον καιρό το επιβάλλουν. Εμείς από κοινού θα σχεδιάζουμε, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε ακόμα καλύτερα στα καθήκοντα μας.

Σας ευχαριστώ θερμά, καλή επιτυχία σε όλους μας».