• Σύλληψη αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες με λεία ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύλληψη αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες με λεία ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύλληψη αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες με λεία ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Posted in:
0 comments

Συνελήφθη στο Alicante της Ισπανίας από την Ισπανική Αστυνομία ο ιθύνων νους μιας εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις σε πάνω από 100 τραπεζικούς οργανισμούς, μέσω των κακόβουλων λογισμικών «Cardanak» και «Cobalt». Τις έρευνες της Ισπανικής Αστυνομίας συνέδραμαν η Europol, το FBI, οι αστυνομικές αρχές της Ρουμανίας, της Λευκορωσίας, της Ταϊβάν καθώς εταιρίες ασφαλείας του ιδιωτικού τομέα.

Από το 2013, η εγκληματική αυτή οργάνωσε επιχείρησε κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες, συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών και οικονομικούς οργανισμούς σε περισσότερες από 40 χώρες, που είχε σαν αποτέλεσμα συσσωρευμένες οικονομικές απώλειες ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Από μόνο του, το κακόβουλο λογισμικό Cobalt επέτρεπε στους κυβερνοπειρατές να αποκομίζουν μέχρι δέκα εκατομμύρια σε κάθε επίθεση.

Σε όλες αυτές τις επιθέσεις το σχέδιο δράσης ήταν παρόμοιο. Οι κυβερνοπειρατές έστελναν στους τραπεζικούς υπαλλήλους κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα, γνωστά ως phising e-mails, τα οποία εμφανίζονταν να προέρχονται από καθ΄ όλα νόμιμες εταιρίες. Μόλις «κατέβαινε» το κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή στόχο, επέτρεπε στους κυβερνοπειρατές να τον ελέγχουν από απόσταση, δίνοντας τους πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας και ειδικότερα τους υπολογιστές που έλεγχαν τα ATM. Αυτό τους παρείχε τη γνώση που χρειάζονταν για να εκταμιεύσουν τα χρηματικά ποσά των ΑΤΜ.

Αυτό γινόταν με την εξ΄ αποστάσεως εντολή προς το ΑΤΜ να διαθέσει χρήματα σε προκαθορισμένο χρόνο, κατά τον οποίο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ανέμεναν έξω από τα ΑΤΜ, τα συνέλλεγαν.

Επίσης χρησιμοποιούνταν το δίκτυο ηλεκτρονικών πληρωμών για να μεταφέρει χρήματα σε συγκεκριμένους λογαριασμούς που ανήκαν στην εγκληματική οργάνωση.

Κατόπιν τα κέρδη από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα «ξεπλένονταν» μέσω ανταλλαγής με κρυπτονομίσματα.

Η διεθνής αστυνομική συνεργασία, συντονισμένη από την Europol, ήταν καταλυτικός παράγοντας στην εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος που είχε εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες.