• Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού. Μουσική εκδήλωση από την Ελληνική Αστυνομία και  το «ΕΛΙΖΑ»

Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού. Μουσική εκδήλωση από την Ελληνική Αστυνομία και το «ΕΛΙΖΑ»

Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού. Μουσική εκδήλωση από την Ελληνική Αστυνομία και το «ΕΛΙΖΑ»

Μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά, διοργάνωσαν η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – «ΕΛΙΖΑ» και η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού.  Με κεντρικό μήνυμα «Υψώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών», η εκδήλωση στόχο είχε, να αναδείξει την αξία της πρόληψης και της συλλογικής δράσης, στον αγώνα για την προστασία των παιδιών.

Την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 400 θεατές, πλημμύρισαν την Αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και παρακολούθησαν ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, όπου πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά της Νεανικής Χορωδίας της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και η μπάντα της Υπηρεσίας Μουσικής της Ελληνικής Αστυνομίας.

H εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών που υλοποιεί το «ΕΛΙΖΑ», για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης ή  και παραμέλησης του παιδιού, μέσα από καινοτόμα προγράμματα σε εθνικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη μουσική εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με το «ΕΛΙΖΑ», καθώς το 2018 πρόκειται να ξεκινήσει η πανελλαδική εκπαίδευση και επιμόρφωση αστυνομικών του Σώματος, γύρω από θέματα, που αφορούν στη διαχείριση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης σημείωσε:

Από αυτό το κάλεσμα της Εταιρείας κατά της κακοποίησης του παιδιού – ΕΛΙΖΑ για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για την προστασία των παιδιών, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελληνική Αστυνομία.

Όχι μόνον λόγω της αυτονόητης, βάσει του θεσμικού της ρόλου, υποχρέωσης να προστατεύει τους πολίτες, πολλώ δε μάλλον εκείνους που ανήκουν σε “ευάλωτες” κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά, από κάθε εγκληματική σε βάρος τους πράξη ή δραστηριότητα, αλλά της υποχρέωσης που προκύπτει ως αναγκαία συνέπεια της βασικής και αδιαπραγμάτευτης στρατηγικής επιλογής της για εξωστρέφεια, για συμφιλίωση με τον πολίτη, για άμεση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν επικεντρώνεται μόνο στο συνήθη συμβατικό της ρόλο. Δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση της ευνομίας και στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο ρόλος της και η αποστολή της έχουν ευρύτερη κοινωνική διάσταση και η ίδια η Αστυνομία μια άλλη εικόνα, ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο στραμμένο προς την κοινωνία, προς τον άνθρωπο, προς το παιδί. Ένα πρόσωπο και μια αντίληψη, που επιβάλλουν την παράλληλη και ισότιμη εκδήλωση, τόσο της συμβατικής επιχειρησιακής της δραστηριότητας, όσο και άλλων, εξίσου ίσως, σημαντικών πρωτοβουλιών, που προάγουν το ήθος, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρώπινη ευαισθησία.

Πρωτοβουλίες με αμιγώς ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πλέγματος κοινωνικής προστασίας, δομημένου με όρους πολιτισμού, ευαισθησίας, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Πρωτοβουλίες και προσπάθειες, που όχι μόνον περιλαμβάνουν, αλλά τοποθετούν στις πρώτες θέσεις των προτεραιοτήτων και των στόχων μας την προστασία, τη μέριμνα, την προσέγγιση του παιδιού·

Συνεπώς, η συμμετοχή μας, η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διοργάνωση της αποψινής μουσικής βραδιάς, μιας βραδιάς αφιερωμένης στον αγώνα για την προστασία των παιδιών, είναι πολλαπλώς επιβεβλημένη· γιατί η φωνή μας ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών, οφείλουμε, να είναι πάντοτε δυνατή· και η μέριμνα μας γι’ αυτά ουσιαστική και συνεχής.

Γιατί η καθιέρωση της 20ης Νοεμβρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, αυτό ακριβώς υπενθυμίζει, αυτό ακριβώς σηματοδοτεί:

-τη συνεχή μέριμνα, το αδιάλειπτο ενδιαφέρον, τη διαρκή προσπάθεια για την εξασφάλιση και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού· το δικαίωμα στη ζωή, στην ισότητα, στην ελευθερία, στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, στην ταυτότητα, στην ιθαγένεια, στην εκπαίδευση, στην έκφραση, στην ιδιωτικότητα, στην επικοινωνία με τους γονείς, στην οικογενειακή επανένωση, στην πληροφόρηση·

- τη θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας, των γονιών, της κοινωνίας -κάθε μέλους της κοινωνίας- να υπερασπιστούν και να προστατέψουν το παιδί - το κάθε παιδί, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, καταγωγής - από τη βία, την εκμετάλλευση, την παραμέληση, τα ναρκωτικά, το τροχαίο ατύχημα, την οικονομική εκμετάλλευση, την εμπορία·

-την ανάγκη και την ευθύνη όλων μας, να εξασφαλίσουμε, επουσιώδη ίσως για τους ενήλικες, πλην όμως απολύτως απαραίτητα για το παιδί, δικαιώματα, όπως ο ελεύθερος χρόνος, η ψυχαγωγία, η αμεριμνησία· ώστε να έχουν ομαλή σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ας εντάξουμε, λοιπόν, όλοι στη λογική, στη συνείδηση και στις προτεραιότητές μας τη μέριμνα, την προστασία και την αγάπη μας προς το παιδί, συνεπικουρώντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της «ΕΛΙΖΑ» και αποδεικνύοντας στην πράξη την ευαισθησία, την έγνοια μας, τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο παιδί· ως γονείς και ως άνθρωποι.

Με αφορμή την εκδήλωση, η Πρόεδρος του «ΕΛΙΖΑ», Μαρίνα Καρέλλα, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Μέσα από το «ΕΛΙΖΑ» προσπαθούμε καθημερινά να δυναμώσουμε την αλυσίδα προστασίας των παιδιών που μας χρειάζονται σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε ο μοναδικός οργανισμός, που εκπαιδεύει επαγγελματίες, που φροντίζουν παιδιά, αλλά και τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Σήμερα ξεκινά η συνεργασία του ΕΛΙΖΑ με την Ελληνική Αστυνομία. Με τους ανθρώπους που στις δύσκολες και επείγουσες στιγμές, βρίσκονται δίπλα σε όλους τους πολίτες και φυσικά στα παιδιά μας. Το 2018 ξεκινάμε την Πανελλαδική Επιμόρφωση του Σώματος. Είναι μια κοινή προσπάθεια και ένας στόχος. Η προστασία των κακοποιημένων παιδιών. Η εκπαίδευση δεν σταματά ποτέ. Τα παιδιά μας χρειάζονται και είμαστε σίγουροι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε.»

Το «ΕΛΙΖΑ» είναι μία Ελληνική εξειδικευμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση, και η μόνη που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία.