• Onomatothesia ypourgio
  • Onomatothesia ypourgio

Ονοματοθεσία του αμφιθεάτρου της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής σε: «Αμφιθέατρο Αρχιφύλακα ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ Γεωργίου»

Ονοματοθεσία του αμφιθεάτρου της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής σε: «Αμφιθέατρο Αρχιφύλακα ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ Γεωργίου»

Tην Τρίτη 06/02/2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, παρουσία των γονέων και της αδελφής του Αρχιφύλακα Γεωργίου Λυγγερίδη, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, όπου δόθηκε το όνομα του αδικοχαμένου αστυνομικού στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Τη διαβεβαίωση ότι ο Γιώργος Λυγγερίδης δεν θα ξεχαστεί έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι η σημερινή μέρα με την αποκάλυψη της πλακέτας και της ονοματοδοσίας της αίθουσας είναι μέρα συμβολισμού αλλά και αφετηρία για να τιμάμε κάθε μέρα όλους αυτούς, οι οποίοι δίνουν τη μάχη για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του, δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη ενός ήρωα που έπεσε στο καθήκον. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη ενός νέου παιδιού που έχασε τη ζωή του μαχόμενος για ότι σημαντικότερο κάνει ο άνθρωπος στη ζωή, το καθήκον του, το χρέος του απέναντι στην πολιτεία, στη Δημοκρατία, απέναντι στην ασφάλεια. Τιμούμε τη μνήμη του Γεώργιου Λυγγερίδη, ενός νέου παιδιού, ενός αστυνομικού, ο οποίος αγαπούσε τη δουλειά του, ο οποίος υπηρετούσε με αφοσίωση μαζί με τους συναδέλφους του την αποστολή του, ο οποίος αγαπούσε και τη ζωή ταυτόχρονα με πάθος, όπως το έκανε μέχρι τα 31 του χρόνια. Και είμαστε εδώ σήμερα να διαβεβαιώσουμε πρώτα απ' όλα τους γονείς του ότι οι ένοχοι και οι υπαίτιοι αυτής της απεχθούς δολοφονικής πράξης θα λογοδοτήσουν, όπως πρέπει, στην ελληνική δικαιοσύνη και ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τη μάχη όλοι εμείς εδώ, οι ένστολοι, για να καταπολεμήσουμε αυτό το απεχθές φρικαλέο φαινόμενο της βίας – της τυφλής βίας που σκοτώνει - που αφαιρεί αναίτια ζωές αθώων ανθρώπων – της βίας που είναι τόσο βλαπτική για την κοινωνική ειρήνη, για την ίδια μας κοινωνία, για τη δημοκρατία μας. Κλίνουμε το γόνυ μπροστά στη μνήμη του Γιώργου Λυγγερίδη και δεσμευόμαστε ότι όλοι μαζί κάθε μέρα, κάθε ώρα θα γινόμαστε καλύτεροι για να λιγοστέψουν όλοι αυτοί που δημιουργούν τόσα προβλήματα με την τυφλή βία. Κλίνουμε το γόνυ μπροστά στη μνήμη του Γιώργου Λυγγερίδη και υποσχόμαστε ότι δεν θα ξαναεπιτρέψουμε τέτοιο φαινόμενο και ότι θα προστατεύουμε όλοι μαζί τη ζωή των συναδέλφων μας και τη ζωή των συμπολιτών μας. Είναι μια συμβολική μέρα σήμερα για την αποκάλυψη μίας πλακέτας και μίας ονοματοδοσίας στο όνομα του Γιώργου Λυγγερίδη, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία αφετηρία για να τιμάμε κάθε μέρα όλους αυτούς οι οποίοι δίνουν τη μάχη για την ειρήνη και την ασφάλεια. Σας εύχομαι όλους να είστε καλά, να είστε δυνατοί, να είστε ευτυχισμένοι, να είστε ευχαριστημένοι στην Υπηρεσία σας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες της δουλειάς σας, αλλά και ταυτόχρονα ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τη βία.

Εύχομαι στην οικογένεια του Γιώργου Λυγγερίδη, τη μητέρα του, τον πατέρα του, την αδερφή του, ο πόνος αυτός να μετατραπεί σε μία ελπίδα ότι η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη, λιγότερο βίαιη και ότι θα έχουμε περισσότερη κοινωνική ειρήνη και περισσότερη ευημερία και ευτυχία. Θα είμαστε μαζί σας διαρκώς για να σας υποστηρίξουμε σε ό,τι χρειάζεται, για ό,τι χρειάζεστε και θα είμαστε μαζί σας συμπαραστάτες – συνοδοιπόροι από εδώ και πέρα στη ζωή σας. Αυτό να το κρατήσετε από τον εκπρόσωπο της Πολιτείας αλλά και από τους συναδέλφους του, που είναι σήμερα εδώ παρόντες. Σας ευχαριστώ πολύ να είστε καλά».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος στην ομιλία του ανέφερε: «Νομίζω ότι ο Υπουργός μας τα είπε όλα, οπότε επιστρέψτε μου με δυο σκέψεις εκτός του στενού υπηρεσιακού πλαισίου.

Το γεγονός αυτό μέσα στην τραγικότητα του έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες αστυνομικούς του Σώματος, τους δεκάδες ήρωες αστυνομικούς που με αυτή την έννοια δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε και να υποκλινόμαστε και να θυμόμαστε καθημερινά στην επιχειρησιακή μας δράση τους νεκρούς συναδέλφους μας, τους νεκρούς ήρωες.

Αυτό πρώτα το γεγονός που δεν είναι μια απώλεια ή ένα ατύχημα είναι μια δολοφονική ενέργεια, δείχνει πόσο δύσκολο και επικίνδυνο είναι όχι το επάγγελμα αλλά το λειτούργημα του αστυνομικού, δεν είναι άλλο ένα επάγγελμα αλλά ένα λειτούργημα, που το διακονείτε όλοι εσείς που είσαστε ιδιαίτερα στο δρόμο και ιδιαίτερα σε δύσκολες υπηρεσίες, όπως είναι και η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Και γι’ αυτό το λόγο, επειδή έχω περάσει από αυτήν την Υπηρεσία, κατανοώντας τις δυσκολίες θέλω να σας ευχαριστήσω όλους από καρδιάς για αυτό που κάνετε κάθε μέρα. Ταυτόχρονα αυτό το τραγικό γεγονός δείχνει και κάποια άλλα κοινωνικά ζητήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα πλέον, ότι ένα γεγονός, μία αθλητική εκδήλωση που θα’ πρεπε να είναι ένα γεγονός χαράς και κεφιού μετατρέπεται από κάποιους ανεγκέφαλους σε μία δολοφονική πράξη και χάνεται η ζωή ενός νέου δικού μας ανθρώπου, ενός συναδέλφου. Και με αυτό θα πρέπει όλοι πέρα από το επαγγελματικό μας πλαίσιο σαν άνθρωποι και μέλη της κοινωνίας τι μπορούμε να κάνουμε για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ένα άλλο ζήτημα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, με αφορμή και κάποια επεισόδια που έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη και κάποια συνθήματα που ακούστηκαν και δείχνουν απρέπεια, δείχνουν βαρβαρικές συμπεριφορές, απολίτιστες στην κυριολεξία, είναι πιθανό να ακουστούν και στην Αθήνα και αλλού. Σας παρακαλώ λοιπόν, όχι ως Αρχηγός, ως συνάδελφος να μην παρασυρθείτε από τέτοια φαινόμενα. Να έχετε στο μυαλό σας δυο πράγματα: τη μνήμη του Γιώργου που θα πρέπει να τη σεβόμαστε πάντα και να μην παρασυρθούμε από τους βάρβαρους και δεύτερον το μεγάλο όπλο που έχετε σαν εκπρόσωποι του νόμου και το όπλο αυτό είναι η νομιμότητα. Αυτό φοβούνται όλοι, τη νομιμότητα. Να μείνετε ψύχραιμοι, αλληλέγγυοι, ο ένας δίπλα στον άλλον και να θυμόμαστε πάντα τη μνήμη του συναδέλφου μας, του Γιώργου Λυγγερίδη.

Τώρα στους γονείς του Γιώργου, τι να πω; Ό,τι και να πούμε η απώλεια δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί. Αυτό όμως που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι αυτό που είπε και ο Υπουργός με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι χάσατε ένα παιδί αλλά θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό με χιλιάδες κόρες και γιους του προσωπικού του Σώματος, να είμαστε δίπλα σας. Θα είμαστε δίπλα σας, αυτό είναι μια υπόσχεση. Μαζί σας θα θυμόμαστε καθημερινά τη μνήμη του και εγώ ως Αρχηγός του Σώματος αλλά νομίζω και όλα τα στελέχη, να μας θεωρείτε τη μεγάλη σας πια οικογένεια. Υποκλίνομαι μπροστά σας, σας ευχαριστώ ».

Συγκίνηση προκάλεσε ο πατέρας του αδικοχαμένου Αρχιφύλακα της ΥΑΤ, ο οποίος ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην ξεχαστεί ο γιος του.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας φωνάζοντας «ΑΘΑΝΑΤΟΣ».

Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αστυνόμος Β’ Αλέξιος Κουρτέσης.

Παρόντες ήταν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α., Αντιστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Διοικητές της Υ.Α.Τ. και της Υ.ΜΕ.Τ., ο διοικητής και οι συνάδελφοι στη διμοιρία του, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Ενώσεων.