• Λειτουργία_7
  • Λειτουργία_1
  • Λειτουργία_2
  • Λειτουργία_3
  • Λειτουργία_4
  • Λειτουργία_5
  • Λειτουργία_6
  • Λειτουργία_8
  • Λειτουργία_9

Λειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Λειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

H Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τη λειτουργία Πληροφοριακού Κέντρου (περίπτερο), κατά το χρονικό διάστημα από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023.Το περίπτερο επισκέφθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος. Τους υποδέχθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος.

Το πληροφοριακό κέντρο περιελάμβανε την παρουσία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο στον εσωτερικό όσο και στον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο. Προβάλλονταν σποτ σε οθόνες για τη δράση και δραστηριότητα των Υπηρεσιών του Σώματος, με ποικίλη θεματολογία. Αναλυτικά: για τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της βίας και του εγκλήματος σε όλα τα μέτωπα, στη μείωση της εγκληματικότητας, στην ασφάλεια απέναντι σε κάθε απειλή, στη θωράκιση των συνόρων, στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στην εξάλειψη της οπαδικής βίας, στον περιορισμό των φαινομένων του χουλιγκανισμού, στην προστασία των ζώων, στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στη σημασία και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού περιβάλλοντος στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς και στην οδική ασφάλεια και ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές στον κυβερνοχώρο, παρουσίασε από κατάλληλα εκπαιδευμένο αστυνομικό προσωπικό, το «Cyber Protection Virtual School». Πρόκειται για μία εκπαιδευτική καινοτομία η οποία αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Θεσμοθετημένο Ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών Κινητών Συσκευών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με στόχο τη διαδραστική εκπαίδευση των μαθητών σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια με χρήση τεχνολογιών Μεικτής Πραγματικότητας (Επαυξημένης και Εικονικής – Augmented & Virtual Reality). Επίσης, πραγματοποίησε ενημερωτικές δράσεις σε στελέχη και εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Θεσσαλονίκης. Κατά την επίσκεψη των πολιτών στο περίπτερο, δόθηκε αναμνηστικό σχετικό με τα κινητά τηλέφωνα, στα οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της διαδικτυακής τους δραστηριότητας.

H Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/ Α.Ε.Α. και η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας, ενημέρωσαν το κοινό για την διαδικασία έκδοσης των νέων Δελτίων Ταυτότητας διανέμοντας επιπλέον σχετικό ενημερωτικό υλικό. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών παρουσίασε:
● τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, συνθετικών βίντεο “DeepFakeVideo” και καινοτόμων τεχνολογιών εξαγωγής ψηφιακών δεδομένων από κατεστραμμένες συσκευές, κ.ά. (Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων).
● καινοτόμες τεχνολογίες εξαγωγής ψηφιακών δεδομένων από κινητό τηλέφωνο που υπέστη σκόπιμα φυσική φθορά (Σπάσιμο) από το δράστη.
● γλωσσικά μοντέλα αλληλεπίδρασης (Chat-Bot) τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυση της εγκληματολογικής τους αξίας.
● συγκεκαλυμμένα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, καθώς και ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων (hardwarecryptowallets).
● εξοπλισμό έρευνας σκηνής εγκλήματος σε περιβάλλον με ΧΒΡΠ-Ε παράγοντες (Τμήμα Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων & Τμήμα Εξερευνήσεων).
● προστατευτικό εξοπλισμό προσωπικού που επιλαμβάνεται σε περιστατικά ΧΒΡΠ-Ε,(ειδική στολή ενεργού άνθρακα, αναπνευστική συσκευή κλειστού κυκλώματος, αναπνευστική συσκευή με φίλτρα, ατομικό δοσίμετρο μέτρησης ακτινοβολίας, ατομικό ανιχνευτής αερίων).
● φορητό εξοπλισμό ανίχνευσης παραγόντων ΧΒΡΠ-Ε (Σύστημα φασματοσκοπίας RAMAN).
● βαλιτσάκι με υλικά συλλογής πειστηρίων επιμολυσμένων με ΧΒΡΠ-Ε παράγοντες.

Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας της εν θέματι Έκθεσης, ενημέρωσε τους επισκέπτες και διαμοίρασε έντυπο υλικό, για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο περιείχε πληροφορίες, σχετικές με τη Νομοθεσία, τους τρόπους υποβολής καταγγελιών και ιδιαίτερα την έννομη προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την πιλοτική λειτουργία του Προγράμματος «Κομβίον Πανικού» (Panic Button) ως πρόσθετη δυνατότητα ειδοποίησης της Αστυνομίας από τους πολίτες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σε περιπτώσεις σχετικών περιστατικών που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητάς τους.

Η Υπηρεσία Προστασίας Ζώων της Ελληνικής Αστυνομίας ενημέρωσε τους επισκέπτες για την προστασία των ζώων και για τις κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε αυτά.

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ερευνητικής δράσης «NESTOR» του προγράμματος «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα μία κάμερα 360˚ (θερμικό ραντάρ) και το όχημα ειδικού τύπου DAVID HX5 με προσαρμοσμένη κάμερα στην οροφή και χειρισμό από το εσωτερικό του οχήματος.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, έδωσε την δυνατότητα στο κοινό να δοκιμάσει προσομοιωτές σε μορφή γυαλιών, όπου αποτυπώνεται η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, κόπωσης και ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενημέρωσε τους επισκέπτες για την οδική ασφάλεια και τους κανόνες κυκλοφορίας που ισχύουν για την κίνηση με ηλεκτρικό πατίνι, ενώ συγχρόνως διενεμήθη ενημερωτικό υλικό κυκλοφοριακής αγωγής, καθώς και μικροδώρα στα παιδιά, με τη συμμετοχή τους σε ηλεκτρονικό παιχνίδι. Στόχος ήταν μέσα από την διάδραση, τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες, να εμπεδωθεί το αίσθημα της οδικής ασφάλειας και οι βασικοί κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

Επιπλέον, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε το κοινό προωθώντας το μήνυμα της πρόληψης και της εξάλειψης της οπαδικής βίας και διένεμε στους μικρούς επισκέπτες αναμνηστικά δώρα και συγκεκριμένα μικρές μπάλες με συμβολικό μήνυμα.

Εξωτερικά του περιπτέρου καθημερινά βρίσκονταν με το ανάλογο πλήρωμα της Γ.Α.Δ.Θ. δύο δίκυκλες μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., μία δίκυκλη μοτοσυκλέτα της ομάδας ΖΗΤΑ, δύο ποδήλατα καθώς και ένα CITROEN AMI της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου.

Καθημερινά διανέμονταν, σε όλους τους επισκέπτες του περιπτέρου, φυλλάδια αστυνομικού ενδιαφέροντος και έντυπο υλικό ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, από όλες τις προαναφερόμενες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, καθώς και άλλων Υπηρεσιών, τα οποία αποτυπώνουν και προβάλλουν το έργο και τις δράσεις των Υπηρεσιών του Σώματος.

Το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας τίμησε με την παρουσία της η α.ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Θ. κ. Αναστάσιο Τζήκα, τους οποίους υποδέχθηκε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης.

Με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επετεύχθη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η προβολή του έργου και των δράσεων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η αξιοπρεπής παρουσία του Σώματος κατά τη διάρκεια αυτής.