Κατασχέθηκαν 300 εκατομμύρια δολάρια και συνελήφθησαν 3.500 ύποπτοι σε επιχείρηση διεθνούς οικονομικού εγκλήματος
Μια διηπειρωτική αστυνομική επιχείρηση κατά του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος ολοκληρώθηκε με σχεδόν 3.500 συλλήψεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας 300 εκατομμυρίων USD (περίπου 273 εκατομμύρια ευρώ) σε 34 χώρες.
Η εξάμηνη Επιχείρηση HAECHI IV (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2023) στόχευσε επτά τύπους απάτης με δυνατότητα ηλεκτρονικού ψαρέματος: φωνητικό ψάρεμα, ερωτικές απάτες, διαδικτυακή εξαγορά, επενδυτική απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που σχετίζεται με παράνομο διαδικτυακό τζόγο, απάτη συμβιβασμού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ηλεκτρονική εμπορική απάτη.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν για τον εντοπισμό διαδικτυακής απάτης και τη δέσμευση λογαριασμών συνδεδεμένων τραπεζών και παρόχων υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASP) χρησιμοποιώντας την Παγκόσμια Ταχεία Παρέμβαση Πληρωμών (I-GRIP) της INTERPOL, έναν μηχανισμό διακοπής πληρωμής που βοηθά τις χώρες να συνεργαστούν για να μπλοκάρουν τα έσοδα από εγκληματικές ενέργειες.
Η συνεργασία μεταξύ των αρχών των Φιλιππίνων και των κορεατικών αρχών οδήγησε στη σύλληψη στη Μανίλα ενός υψηλού προφίλ εγκληματία τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο μετά από ανθρωποκυνηγητό από την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της Κορέας.
Οι Αρχές μπλόκαραν 82.112 ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς, κατασχέθηκαν συνολικά 199 εκατομμύρια δολάρια σε σκληρό νόμισμα και 101 εκατομμύρια δολάρια σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία.
Η επενδυτική απάτη, ο συμβιβασμός μέσω email για επιχειρήσεις και η απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευαν το 75 τοις εκατό των υποθέσεων που διερευνήθηκαν στο HAECHI IV.
Σε συνεργασία με έναν αριθμό VASP, η INTERPOL βοήθησε τους αξιωματικούς της πρώτης γραμμής να εντοπίσουν 367 εικονικούς λογαριασμούς περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με το διακρατικό οργανωμένο έγκλημα. Η αστυνομία στις χώρες μέλη πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία και οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Κεντρικού Γραφείου της INTERPOL στην Κορέα, Kim Dong Kwon, δήλωσε:
«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες να παραμείνουμε μπροστά από τις τελευταίες εγκληματικές τάσεις έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων.
«Παρά τις προσπάθειες των εγκληματιών να αποκτήσουν παράνομα πλεονεκτήματα μέσω των σύγχρονων τάσεων, τελικά θα συλληφθούν και θα αντιμετωπίσουν τη δέουσα τιμωρία. Για να το πετύχει αυτό, το Project HAECHI θα εξελίσσεται και θα επεκτείνει συνεχώς το πεδίο εφαρμογής του».
Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης HAECHI IV δημοσιεύθηκαν δύο Μωβ ειδοποιήσεις που προειδοποιούσαν τις χώρες σχετικά με αναδυόμενες πρακτικές απάτης ψηφιακών επενδύσεων. Κάποιος ειδοποίησε τις χώρες μέλη της INTERPOL για μια νέα απάτη που εντοπίστηκε στην Κορέα και αφορούσε την πώληση μη αντικαταστάσιμων κουπονιών με υποσχέσεις τεράστιων αποδόσεων, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ένα «χαλί έλξης», μια αυξανόμενη απάτη στη βιομηχανία κρυπτογράφησης όπου οι προγραμματιστές εγκαταλείπουν απότομα ένα έργο και οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους.
Η δεύτερη μωβ ειδοποίηση προειδοποιούσε για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς ψεύτικης τεχνολογίας για να προσδώσει αξιοπιστία στις απάτες, επιτρέποντας στους εγκληματίες να κρύβουν την ταυτότητά τους και να προσποιούνται ότι είναι μέλη της οικογένειας, φίλοι ή ερωτικά συνδεόμενοι.
Το σκέλος της επιχείρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αρκετές περιπτώσεις όπου συνθετικό περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από AI χρησιμοποιήθηκε για εξαπάτηση, παρενόχληση και εκβίαση θυμάτων, ιδιαίτερα μέσω απάτης πλαστοπροσωπίας, διαδικτυακού σεξουαλικού εκβιασμού και επενδυτικής απάτης. Οι υποθέσεις αφορούσαν επίσης την πλαστοπροσωπία ατόμων που ήταν γνωστά στα θύματα μέσω της τεχνολογίας κλωνοποίησης φωνής.
Οι επιχειρήσεις HAECHI υποστηρίζονται οικονομικά από την Κορέα.
Συμμετέχουσες χώρες HAECHI IV: Αργεντινή, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καμπότζη, Νησιά Κέιμαν, Γκάνα, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Κιργιστάν, Λάος, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μαυρίκιος, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Κορέα, Ρουμανία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Βιετνάμ.
ΠΗΓΉ: www.interpol.int
- Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια