• ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤHΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30.000 ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤHΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30.000 ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤHΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30.000 ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Posted in:
0 comments

Περισσότερα από 30.000 αρχαία αντικείμενα, περιλαμβανομένου ελληνικών και ρωμαϊκών κεραμικών, περικεφαλαιών, νεκρικών τεφροδόχων, βελών και δοράτων, γνήσια αλλά και πλαστά, κατασχέθηκαν σαν αποτέλεσμα πρόσφατης αστυνομικής επιχείρησης που στόχευε στη λαθροδιακίνηση πολιτιστικών αγαθών στην Ευρώπη.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της επιχείρησης SARDICA που εκτελέστηκε από τη Βουλγαρική και την ισπανική Αστυνομία, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, εναντίον μια εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται πως λεηλατούσε πολιτιστικά αγαθά, καθώς επίσης δημιουργούσε απομιμήσεις αρχαιολογικών τεχνουργήματων.  

Ερευνήθηκαν 17 ιδιοκτησίες ταυτόχρονα στη Βουλγαρία και την Ισπανία τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 13 υπόπτων ατόμων και την κατάσχεση περίπου 180.000 ευρώ.

Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ότι η εγκληματική οργάνωση επιχειρούσε από την Ισπανία και πραγματοποιούσε παράνομες ανασκαφές και λαθροδιακίνηση πολιτιστικών αγαθών που λεαλατήθηκαν από αρχαιολογικούς χώρους στη Βουλγαρία. Οι δράστες ενέχονται επίσης στην κατασκευή απομιμήσεων αρχαιολογικών αντικειμένων.

Όλα αυτά τα αντικείμενα πωλούνταν διαδικτυακά σε δημοφιλείς ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπου οι δράστες δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ χρηστών, συνεννοούμενοι μεταξύ τους να υπερπλειοδοτούν κατά την διάρκεια των δημοπρασιών, για να αυξήσουν την αγοραστική αξία των δημοπρατούμενων αντικειμένων και κατ΄ επέκταση του κέρδους τους.

Ο ομαλός συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών στάθηκαν βασικός παράγοντας την επιτυχία των ερευνών. Η Europol συντόνισε τις δύο αστυνομικές δυνάμεις, βοηθώντας να συνδυάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και παρέχοντας δεδομένα ανάλυσης πριν και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: https://www.europol.europa.eu/newsroom