• ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 56ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΣΕ ΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 56ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΣΕ ΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 56ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΣΕ ΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 56ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΣΕ ΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

0 comments

Η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους και των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, που συνέδραμαν τις έρευνες, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί την 13η Ιουνίου 2019, το βράδυ, στο Άγιο Όρος, 56χρονος αλλοδαπός και να βρεθούν όλα τα τάματα και τα αφιερώματα, που είχε αφαιρέσει από εικόνα Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το βράδυ της 12ης  προς 13ης Ιουνίου 2019, ο 56χρονος παραβίασε ξύλινη προθήκη βυζαντινής εικόνας του 9ου μ.Χ. αιώνα και αφαίρεσε χρυσά τάματα πιστών, αυτοκρατορικά κοσμήματα, περιδέραια με βυζαντινά νομίσματα, αρχιερατικά εγκόλπια και μετάλλια αθλητών, τα οποία είναι ανεκτίμητης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.

Από την πρώτη στιγμή οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή και αστυνομικών σκύλων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν αρχικά να εντοπιστούν όλα τα κλεμμένα τάματα και αφιερώματα σε ορεινή περιοχή του Αγίου Όρους, τα οποία αποδόθηκαν στην Ιερά Μονή, ενώ, στη συνέχεια, εντοπίστηκε και ο 56χρονος σε περιοχή του Αγίου Όρους και συνελήφθη.

Εξάλλου, η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου οδήγησε στην εξιχνίαση επιπλέον κλοπών σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, από τον 56χρονο αλλοδαπό, που συνελήφθη την 13η  Ιουνίου 2019.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2019, ο 56χρονος ενέχεται σε επιπλέον τέσσερις (4) κλοπές από ναούς και κελί σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, απ’ όπου αφαίρεσε τάματα, αφιερώματα, καθώς και το χρηματικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων ευρώ (4.300€).

Τέλος, τις επόμενες ημέρες, εξιχνιάσθηκε ακόμη μία κλοπή μεγάλης αξίας του 2014 σε Ιερά Μονή, στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας για την παράνομη δράση του 56χρονου αλλοδαπού. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους, ο 56χρονος, τον Δεκέμβριο του 2014, είχε αφαιρέσει από Ναό Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους, τάματα και αφιερώματα (περιδέραιο, εγκόλπιο, σταυρούς, χρυσά και ασημένια κοσμήματα), συνολικής αξίας τουλάχιστον εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000€).