• Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βελιγράδι

Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βελιγράδι

Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βελιγράδι

Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συνοδευόμενος από τη Γενική Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Ταξίαρχο Γεώργιο Γιάννινα και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Ταξίαρχο Αθανάσιο Κοκκαλάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, (18.05.2017), συναντήθηκε αρχικά με τον Αρχηγό της Αστυνομίας της Δημοκρατίας της Σερβίας, Vladimir Rebic και στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Nebojsa Stefanovic.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ασφάλειας και ιδίως με την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκλήματος και τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος.

Επιπλέον επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των δύο Αστυνομιών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εντατικοποίηση και διεύρυνση, σε διαφόρους τομείς διμερούς αστυνομικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η προοπτική υπογραφής Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, για κοινές περιπολίες Ελλήνων και Σέρβων αστυνομικών σε τουριστικές περιοχές της χώρας μας, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, για τη διευκόλυνση του αστυνομικού έργου και την εξυπηρέτηση των Σέρβων τουριστών.

Μετά τις συναντήσεις οι δυο Αρχηγοί παραχώρησαν συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Αρχηγός δήλωσε, μεταξύ άλλων: «….Επενδύουμε στην πολύ καλή συνεργασία, στη διμερή καλή σχέση, κατανόηση, εκτίμηση, αντίληψη και δημιουργία διαύλων επικοινωνίας.....Θέτουμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση της Σερβικής Αστυνομίας, όπου αυτή κρίνει ότι μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια σε επίπεδο εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, προς το καλό και των δύο Αστυνομιών, αλλά κυρίως των πολιτών των κρατών μας. Εκτιμώ πως σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα διαδικασία επικοινωνίας και ειλικρινούς συνεργασίας, με αμεσότητα, με σκοπό πάντα την αποτελεσματικότητα των δυο Αστυνομιών….». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο Εθνικό Εγκληματολογικό Κέντρο της Σερβίας (NTKC) και στη βάση της Ειδικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (SAJ), όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των Υπηρεσιών αυτών και να παρακολουθήσει επίδειξη αστυνομικών τακτικών και πρακτικών. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Αρχηγού στο Βελιγράδι αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Αναπληρωτή Εσωτερικών κ. Νίκου Τόσκα, που είχε πραγματοποιηθεί το διήμερο 18 και 19 Απριλίου 2017.