Η Europol εξάρθρωσε κύκλωμα παιδόφυλων

Η Europol εξάρθρωσε κύκλωμα παιδόφυλων

Posted in:
0 comments

Ένα παγκόσμιο κύκλωμα παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης εξαρθρώθηκε με τη συνεργασία της Europol και του FBI, οδηγώντας στη σύλληψη εκατοντάδων ατόμων ως υπόπτων παιδοφιλίας.

Ένας άνδρας από την Florida των Η.Π.Α., ο Steven W Chase, ετών 58, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση για τη δημιουργία αυτού που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ιστότοπος παιδικής πορνογραφίας, με περισσότερα από 150.000 μέλη. Ο δράστης δημιούργησε τον ιστότοπο με την επωνυμία «Playpen», τον Αύγουστο του 2014 στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο» (Dark Web) μέσω του κρυπτογραφημένου συστήματος TOR, όπου οι χρήστες μπορούσαν να επικοινωνούν και να έχουν πρόσβαση σε υλικό ανώνυμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του FBI, λόγω της φύσης της λειτουργίας του κρυπτογραφημένου δικτύου TOR, ήταν πολύ δύσκολο για τις διωκτικές αρχές να εντοπίσουν τον δράστη. Όμως ο Chase, κάποια στιγμή, από λάθος χειρισμό, άφησε να γίνει ορατή η ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστότοπου στη Florida, δίνοντας τη δυνατότητα στην Europol να τον εντοπίσει και να ενημερώσει το FBI. Εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας για λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που οδήγησαν στον δράστη. Ένα μήνα αργότερα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pacifier» μεταξύ Europol και FBI, ταυτοποιήθηκαν χιλιάδες μέλη του ιστότοπου. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, αποκάλεσε την επιχείρηση, ως μία από τις σημαντικότερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, σχετικά με την διαδικτυακή παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

ΠΗΓΗ: www.bloomberg.com