• Διεθνής επιχείρηση για την εξουδετέρωση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού
  • Διεθνής επιχείρηση για την εξουδετέρωση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού

Διεθνής επιχείρηση για την εξουδετέρωση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού

Διεθνής επιχείρηση για την εξουδετέρωση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού

Posted in:
0 comments

Ένα εργαλείο ηλεκτρονικής παρείσφρησης,  που επέτρεπε σε κυβερνοπειρατές, συνδεμένους στον πειρατικό σύνδεσμο «Luminocity», την απομακρυσμένη και κρυφή πρόσβαση σε διαδικτυακούς υπολογιστές, απενεργοποιήθηκε ως αποτέλεσμα αστυνομικής επιχείρησης των Βρετανικών Αρχών κατά της κυβερνοπειρατείας. Αυτή η υπόθεση ερευνήθηκε από την Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Europol και την εμπλοκή δεκάδων αστυνομικών υπηρεσιών της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής.

Από την στιγμή που είχε εγκατασταθεί στον υπολογιστή του θύματος το κακόβουλο λογισμικό, ο κυβερνοπειρατής είχε ελεύθερη πρόσβαση σε έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα αρχεία. Επίσης κατέγραφε τις πληκτρολογήσεις του χρήστη και είχε πρόσβαση στην ενσωματωμένη κάμερα του υπολογιστή, χωρίς το θύμα να καταλάβει τίποτα.

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοεγκλήματος της Europol υποστήριξε τις συνεργαζόμενες αστυνομικές υπηρεσίες στην προσπάθειά τους να ταυτοποιήσουν πολίτες της Ε.Ε., παρέχοντας υπηρεσίες ανάλυσης και διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του πλαισίου της Ομάδας Κοινής Δράσης κατά του Κυβερνοεγκλήματος , που εδρεύει στο Αρχηγείο της Europol στη Χάγη.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ένα δίκτυο ατόμων που υποστήριζαν την διανομή και χρήση του κακόβουλου λογισμικού σε 78 χώρες, πουλώντας το σε περισσότερους από 8.600 αγοραστές μέσω ιστοσελίδας ειδικευμένης στην κυβερνοπειρατία και την χρήση τέτοιου λογισμικού.

Τα θύματα των κυβερνοπειρατών πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες, ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.