• Διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός : Άνδρας καταδικάστηκε στη Ρουμανία κατηγορούμενος για το θάνατο εφήβου από τη Βρετανία.

Διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός : Άνδρας καταδικάστηκε στη Ρουμανία κατηγορούμενος για το θάνατο εφήβου από τη Βρετανία.

Διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός : Άνδρας καταδικάστηκε στη Ρουμανία κατηγορούμενος για το θάνατο εφήβου από τη Βρετανία.

Posted in:
0 comments

Ένας 30χρονος άνδρας Ρουμανικής εθνικότητας καταδικάστηκε στα τέλη Αυγούστου σε 4 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο της Τιμισοάρα στη Ρουμανία, επειδή εκβίαζε έναν έφηβο από την Βρετανία, πως θα διανέμει στο διαδίκτυο άσεμνες φωτογραφίες του παιδιού.

Ο 17χρονος έφηβος από τη Βόρεια Ιρλανδία αυτοκτόνησε, όταν ο δράστης τον απείλησε ότι θα δημοσιεύσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες του νεαρού ντυμένου σαν κορίτσι. Η καταδίκη αυτή ήταν αποτέλεσμα κοινής αστυνομικής έρευνας για το θάνατο του εφήβου από τις Αστυνομίες της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ρουμανίας, με την ενεργή υποστήριξη της EUROPOL και της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συχνά αναφέρεται ως “sextortion”, o διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός παιδιών, μια μορφή ψηφιακού εκβιασμού, όπου πληροφορίες ή φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου χρησιμοποιούνται για να αποσπάσουν οι δράστες λεφτά από τα θύματά τους ή και ακόμα σεξουαλικές εκδουλεύσεις. Τα θύματα διστάζουν να έρθουν σε επικοινωνία με την αστυνομία γιατί συνήθως ντρέπονται για το υλικό με το οποίο τους εκβιάζει ο δράστης ή αγνοούν ότι είναι θύματα ποινικού εγκλήματος.

Σε απάντηση αυτού του φαινομένου η διεθνής ευρωπαϊκή αστυνομική κοινότητα έχει ενώσει τις δυνάμεις της ξεκινώντας μια καμπάνια με την επωνυμία #SayNo#, υποστηριζόμενη από την Europol, προκειμένου να παρέχει συμβουλές σε θύματα του φαινομένου ή σε άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των δραστών. Η καμπάνια περιλαμβάνει μια ταινία μικρού μήκους, διαθέσιμη σε όλες τις ομιλούμενες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώνει το κοινό πως να αναγνωρίζει έναν εν δυνάμει σεξουαλικό εξαναγκασμό ή μια προσέγγιση εκβιασμού, παρέχει συμβουλές και υπογραμμίζει την σημασία της καταγγελίας του εγκλήματος στις τοπικές εθνικές αστυνομικές αρχές.

www.europol.europa.eu/