• diasunoriakoi-elegxoi-a
  • diasunoriakoi-elegxoi-b

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

0 comments

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας συνέλαβαν την 16/05/2019 το μεσημέρι, σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στη Φούρκα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, δύο αλλοδαπούς ηλικίας 33 και 34 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της δασικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς στην παραπάνω περιοχή, να περισυλλέγουν και να κατέχουν ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους τριακοσίων πενήντα εννέα (359) κιλών. Η παραπάνω ποσότητα του θεραπευτικού φυτού, που ήταν τοποθετημένη σε μουσαμάδες προκειμένου να αποξηρανθεί, κατασχέθηκε.

Επιπρόσθετα, το βράδυ της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε ακόμη μία σύλληψη αλλοδαπού σε δασική περιοχή στην Αετομηλίτσα Κόνιτσας Ιωαννίνων. Πρόκειται για έναν 59χρονο, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 59χρονο αλλοδαπό στην παραπάνω περιοχή, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους δεκατεσσάρων (14) κιλών, η οποία και κατασχέθηκε.

Οι αστυνομικές δράσεις για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου, αποσκοπούν στον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης συλλογής αρωματικών και θεραπευτικών φυτών. Τα τελευταία χρόνια, κάτοικοι της Αλβανίας εξοπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια μαζεύουν σε τσουβάλια σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο και τα πωλούν στη χώρα τους ή τα εμπορεύονται λαθραία σε ξένες αγορές.

Οι εν λόγω παραβάτες δεν κόβουν απλώς τα φυτά, αλλά τα ξεριζώνουν, με αποτέλεσμα αυτά να μην ξαναφυτρώνουν και να αφανίζονται, με αποτέλεσμα την αποψίλωση των ελληνικών βουνών από τσάι, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, φυτά των οποίων η παρουσία έχει περιοριστεί δραματικά στα ελληνικά βουνά.

Επισημαίνεται ότι η συλλογή άγριων βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το τοπικό δασαρχείο και μόνο ορισμένη ποσότητα για κάθε είδος.