• Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην έκθεση Beyond 4.0

Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην έκθεση Beyond 4.0

Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην έκθεση Beyond 4.0

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στην Έκθεση Beyond 4.0, η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2021, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO), στη Θεσσαλονίκη. H BEYOND 4.0 αποτελεί μία διεπιστημονική και διακλαδική πλατφόρμα, όπου εξετάζεται αναλυτικά η πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα από ένα πρόγραμμα παράλληλων, συμπληρωματικών δράσεων. Η ατζέντα της έκθεσης περιλάμβανε ομιλίες από διεθνείς και πρωτοπόρους ομιλητές, ειδικά σχεδιασμένα πάνελ, ενδιαφέροντα σεμινάρια και εργαστήρια, και περίπτερα των συμμετεχουσών εταιρειών και οργανισμών. Θεματικοί τομείς της έκθεσης ήταν οι ψηφιακές τάσεις της σύγχρονης εποχής και η υιοθέτηση νέων πρακτικών που διαφοροποιούν τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις παραγωγικές διαδικασίες. Ενδεικτικά, κάποιες θεματικές της Έκθεσης ήταν το 5G, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), οι Τεχνολογίες και Εφαρμογές (IoT), η Εικονική Πραγματικότητα, οι Έξυπνες Πόλεις, η Ρομποτική, η Χρηματοοικονομική Τεχνολογία, το Περιβάλλον και η Τεχνολογία, όπως και η Αγροτική Οικονομία.

Η Ελληνική Αστυνομία, ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής και δεδομένου ότι παρέχει διαχρονικά, άμεσα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της, εναρμονιζόμενη πλήρως με τη μηδενική ανοχή στο έγκλημα, βάζοντας ψηλότερα τον πήχη στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, στη μείωση της εγκληματικότητας και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, μετά από απόφαση της Φυσικής Ηγεσίας, συμμετείχε στην εν λόγω έκθεση με πληροφοριακό κέντρο (περίπτερο), το οποίο στελεχώθηκε από τις κάτωθι Υπηρεσίες:

• Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
• Υπηρεσία μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών των Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας
• Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών σκύλων
• Διεύθυνση Πληροφορικής/Α.Ε.Α.
• Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α.

Κατά τη λειτουργία του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ., δόθηκε έμφαση αφενός μεν σε τομείς της υπηρεσιακής δραστηριότητας, η προβολή των οποίων επετεύχθη μέσω της έκθεσης φωτογραφικού υλικού σε ειδικά σταντ που βρίσκονταν στο περίπτερο του Σώματος, της προβολής βίντεο, της διανομής έντυπου υλικού και αφετέρου της προβολής του έργου των επιμέρους Υπηρεσιών της στο ευρύ κοινό. Οι συμμετέχουσες Υπηρεσίες, ανέδειξαν τη δράση και τη δραστηριότητα τους, προέβαλαν την αποστολή τους, τις επιχειρησιακές τους δραστηριότητες και διέθεσαν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, για την παρουσίαση θεμάτων αρμοδιοτήτων τους, με σκοπό την ανάδειξη της προβολής του έργου μιας «Σύγχρονης Αστυνομίας με Ασφαλείς πολίτες».

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της έκθεσης:

• παρουσιάστηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της Υ.Ε.Ε.Β.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ο κλάδος της Ψηφιακής Εγκληματολογίας, η οποία αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στην επιστημονική αντιμετώπιση του εγκλήματος, αξιοποιώντας τα ακόλουθα: AFIS – Αυτοματοποιημένο σύστημα Αναγνώρισης και Ταυτοποίησης Δακτυλικών και Παλαμικών Αποτυπωμάτων – Ψηφιοποίηση Αρχείου Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, ψηφιακή εγκληματολογία: προκλήσεις και προοπτικές και face recognition:Αναγνώριση Προσώπου – Η Βιομετρία στην Υπηρεσία της ταυτοποίησης.
• παρουσιάστηκε το έργο «Πρόγραμμα έξυπνης Αστυνόμευσης - Smart Policing», με τη χρήση ενός πλήρους Η/Υ και έντυπου υλικού, από μέλη της Επιτροπής παραλαβής του έργου,
• παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «Horizon».
• παρουσιάστηκαν στο κοινό ηλεκτρικό ποδήλατο τύπου «IDEAL TRAXER-E 627-E10SKD9», της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, Drone της Υπηρεσίας μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών καθώς και αυτοκινούμενο οχηματίδιο εκρηκτικών μηχανισμών, διασπαστήρας αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και στολή πυροτεχνουργού της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών σκύλων.

Ο συντονισμός και η οργάνωση της συμμετοχής της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Έκθεση Beyond 4.0, πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.