• Η «Hellenic Police Running Team » συμμετείχε στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Η «Hellenic Police Running Team » συμμετείχε στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Η «Hellenic Police Running Team » συμμετείχε στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017, διεξήχθη ο 35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός για τη μοναδικότητα της αυθεντικής διαδρομής αλλά και το μεγάλο βαθμό δυσκολίας αυτής. Δεκαοκτώ χιλιάδες δρομείς συμμετείχαν στο μαραθώνιο δρόμο, ενώ οι συμμετοχές στα αγωνίσματα των 10.000μ και 5.000μ, που διεξήχθησαν παράλληλα, ξεπέρασαν τις 60.000.

Η Ελληνική Αστυνομία ήταν παρούσα στη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού, καθώς δεκάδες ήταν οι συνάδελφοι αστυνομικοί που δήλωσαν συμμετοχή.  Φέτος, με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου Κλάδου Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστρατήγου Εμμανουήλ Πλουμή, , ενενήντα (90) αστυνομικοί, όλων των βαθμών, από διάφορες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχαν οργανωμένα στη διοργάνωση, απαρτίζοντας την «Hellenic Police Running Team», τρέχοντας στην κλασσική διαδρομή των 42.195 μέτρων του Μαραθωνίου. Παράλληλα, εθελοντές αστυνομικοί, από την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, προσέφεραν τιμητικά τις υπηρεσίες τους στο «σταντ» ανεφοδιασμού των αθλητών, στο 22ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Η εμφάνιση - φανέλα της «Hellenic Police Running Team » ήταν προσφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.). Οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. ήταν παρόντες όχι μόνο στο αγωνιστικό, αλλά και στο οργανωτικό τμήμα της διοργάνωσης, αφού για την ομαλή διεξαγωγή του 35ου Μαραθώνιου της Αθήνας, διατέθηκαν συνολικά, σε μέτρα τροχαίας, τάξης και ασφάλειας, περισσότεροι από (800) αστυνομικοί.

Η ιδέα του «Hellenic Police Running Team » ανάγεται ουσιαστικά στο 2011, όταν ο Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής συμμετείχε στα μέτρα τάξης του τότε Μαραθωνίου, ως υπεύθυνος εγκατάστασης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, οπότε και έγινε μάρτυρας του κλίματος ενθουσιασμού και ικανοποίησης, που επικρατούσε στον τερματισμό, τόσο μεταξύ των συμμετεχόντων, όσο και στο πλήθος. Ωστόσο, η αφορμή αλλά και πραγματική έμπνευση για τον ίδιο, ώστε να ασχοληθεί με το μαραθώνιο δρόμο, ήταν η συνάντηση του το 2015, με ένα φίλο του, ηλικίας 72 ετών, ο οποίος τον πληροφόρησε, πως είχε τερματίσει για 4η φορά τη κλασσική διαδρομή. Την ίδια χρονιά, έκανε αίτηση συμμετοχής για το Μαραθώνιο του 2016, στον οποίο και συμμετείχε για την εμπειρία, χωρίς ιδιαίτερη προπόνηση , παρά μόνο τους τελευταίους μήνες. Στην αφετηρία του Μαραθωνίου, ο Υποστράτηγος, παρατήρησε ότι υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί –που αναγνώρισε, αλλά και τον αναγνώρισαν- . Ταυτόχρονα, παρατήρησε ομάδες ανθρώπων που ήταν οργανωμένες, φορώντας διακριτικά - κοινές εμφανίσεις. Τότε του γεννήθηκε η ιδέα, να τρέξουν και οι αστυνομικοί δρομείς, ως οργανωμένο γκρουπ. Ο ίδιος, πρότεινε το εγχείρημα του «Hellenic Police Running Team» για το 2017, στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, οι οποίοι και το αγκάλιασαν, κρίνοντας πως θα ήταν ωφέλιμο για την Ελληνική Αστυνομία και εξυπηρετεί την εξωστρέφεια προς τη κοινωνία, που τη χαρακτηρίζει. Ως εκ τούτου, στις 3-10-2017 οι συνάδελφοι αστυνομικοί, που είχαν ήδη δηλώσει συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο ενημερώθηκαν μέσω σήματος POL, πως μπορούν να κατέβουν στον αγώνα με την ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα, λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, να ζητηθεί συνδρομή από τις Ενώσεις, οι οποίες πρόθυμα ανέλαβαν τα έξοδα των εμφανίσεων της ομάδας. Η ανταπόκριση του κόσμου στη θέα της εμφάνισης-φανέλας της ομάδας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν θετικότατη και οι συνάδελφοι δέχονταν συνεχώς συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους, αλλά και τη συμμετοχή στη δράση αυτή. Η επιβράβευση των αστυνομικών δρομέων ήρθε όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τους συναδέλφους, που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Ο ίδιος ο Υποστράτηγος, σχετικά με τη δική του εμπειρία, δήλωσε: «Τα συναισθήματα του τερματισμού είναι πράγματι συγκινητικά. Η ικανοποίηση, που αισθάνεται ο δρομέας λόγω της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της προσπάθειάς του, αλλά και της επιβράβευσης του από τους θεατές και τους δικούς του ανθρώπους, είναι απερίγραπτη. Δε χρειάζεται να είσαι αθλητής για να τα καταφέρεις. Αρκεί να ορίσεις το στόχο και να πιστέψεις σε αυτόν. Σημασία έχει ο τερματισμός, όχι ο χρόνος.» και συμπλήρωσε: «Προσδωκούμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι, γιατί αποδεικνύουμε με τη συμμετοχή μας ότι όλοι μπορούν να βιώσουν το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης που βιώνει κάθε δρομέας στον τερματισμό, εκπληρώνοντας έναν προσωπικό άθλο. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να καθιερωθεί η «Hellenic Police Running Team», ως ένα από τα πολυπληθέστερα γκρουπ σε κάθε μελλοντική διοργάνωση και ως εκ τούτου, να χορηγούνται από την επίσημη Αρχή του Μαραθωνίου δωρεάν οι αριθμοί συμμετοχής στους αστυνομικούς, ως ανταπόδοση για τις υπηρεσίες που παρέχει το Σώμα κάθε χρόνο στη διοργάνωση. Επίσης, γίνονται ενέργειες για να ενισχυθεί το δρομικό κίνημα στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., με τη δρομολογούμενη, για το 2018, διοργάνωση του πρώτου «RUN» αστυνομικών, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Ευχαριστώ σύσσωμη την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, γιατί πίστεψαν στην ιδέα της «Hellenic Police Running Team» και την υποστήριξαν θερμά. Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, ο οποίος την παραμονή του αγώνα, μας υποδέχθηκε στο γραφείο του για να μας ενθαρρύνει, δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του, στην προσπάθεια που έγινε. Επίσης, ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους, που με τη συμμετοχή τους έδωσαν υπόσταση στην ομάδα, τις Ενώσεις (Π.Ο.ΑΞΙ.Α., Π.Ο.ΑΣ.Υ.) για τη χορηγία τους, αλλά και το συνάδελφο, πανελληνιονίκη μαραθωνοδρόμο, Χριστόφορο Μερούση, που πρόθυμα φόρεσε τη φανέλα της ομάδας και φωτογραφήθηκε με τους συναδέλφους αστυνομικούς.»

Ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης παγματοποίησε φέτος την έβδομη συμμετοχή του στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο ίδιος δήλωσε σχετικά με τη φετινή εμπειρία του, τρέχοντας με την «Hellenic Police Running Team»: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο Μαραθώνιο το 2010. Ο Πλάτων αναφέρει στους νόμους του “το να νικάς τον εαυτό σου είναι η πρώτη και η καλύτερη νίκη απ΄όλες”. Η έβδομη συμμετοχή μου, αυτή τη φορά με την ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, με έκανε να αισθανθώ ιδιαίτερη τιμή και να αποκομίσω ξεχωριστές αναμνήσεις, καθώς στην προκειμένη περίπτωση, έτρεξα μεταξύ ατόμων προερχόμενων εκ του σώματος της ΕΛ.ΑΣ., με αμοιβαία αλληλοεκτίμηση, στήριξη και σεβασμό, ιδανικά που προωθούνται μέσω της ευγενούς άμιλλας του αθλητισμού. Επίσης, η εικόνα που προβλήθηκε, εννοώντας την εξωστρέφεια στους πολίτες και τα θετικά σχόλια που την ακολούθησαν, αποτελούν ορόσημο και πηγή έμπνευσης για μελλοντικές συμμετοχές, ακόμη περισσοτέρων συναδέλφων, στο δύσκολο μεν, αλλά όχι ακατόρθωτο αυτό εγχείρημα»

Περαιτέρω, ως έμπειρος δρομέας αποστάσεων, αναφέρθηκε στο κίνητρο που ωθεί έναν ερασιτέχνη δρομέα να ασχοληθεί με το μαραθώνιο δρόμο, αλλά και για τη μετάβαση από αγωνίσματα μικρότερων αποστάσεων στο μαραθώνιο των 42.195 μέτρων: «Για να ασχοληθεί κάποιος με το μαραθώνιο, θα ήταν συνετό και μακροχρόνια ωφέλιμο να εκκινήσει με μικρότερες αποστάσεις, όπως για παράδειγμα τα 3χλμ ή τα 5 χλμ. Σκοπός αυτού του σκεπτικού είναι να εξοικιώσει τον εαυτό του και σταδιακά να ανεβάζει τον πήχη, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την απαιτητική διαδρομή του Μαραθωνίου. Με τη συστηματική και ορθή προετοιμασία αποφεύφονται οι τραυματισμοί. Η μετάβαση από τη μία βαθμίδα στην άλλη καθίσταται ευκολότερη , εφόσον προκύπτει από τακτική και μεθοδικότητα. Εξάλλου, στο μαραθώνιο όλοι είναι νικητές. Όταν υπάρχει στόχος και σωστή προετοιμασία, η αρχική ιδέα υλοποιείται. Κάθε επόμενη συμμετοχή αποφέρει καλύτερους χρόνους και προσωπική πρόοδο».

Ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βασίλειος Βράντζας, έτρεξε για πρώτη φορά σε μαραθώνιο, ύστερα από προτροπή του Υποστρατήγου Πλουμή.

«Η συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο, πόσο μάλλον στον Αυθεντικό, είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, όπου δοκιμάζεις τα ψυχικά και σωματικά σου όρια, τρέχοντας στα «χνάρια» της ιστορίας. Τα μηνύματα που αναδεικνύει αυτή η προσπάθεια, έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ζωή  του ανθρώπου, πρεσβεύοντας αρετές όπως η αγωνιστικότητα, η μαχητικότητα και η επίπονη προσπάθεια, που προαγάγουν τον άνθρωπο και συνεπακόλουθα τη κοινωνία. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Πλουμή, που συνέλαβε και έθεσε σε εφαρμογή την ιδέα να συμμετάσχει στον αγώνα ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, με ομοιόμορφη στολή και το έμβλημα του Σώματος. Τα ευμενή σχόλια χιλιάδων θεατών καθ’όλη τη διαδρομή από το Μαραθώνα ως το Παναθηναϊκό  Στάδιο, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά, ότι οι αστυνομικοί συμμετέχουν σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα, ως «σάρξ εκ της σαρκός» της κοινωνίας μας. Προτρέπω όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως ηλικίας να ζήσουν αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία» ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ο προπονητής στίβου της ΕΛ.ΑΣ., ο Αρχιφύλακας Βαξεβάνης Χρήστος, κάνοντας μια αποτίμηση της παρουσίας της «Hellenic Police Running Team» δήλωσε: «Η πολύ μεγάλη ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, με κατέπληξε με τη δυναμική της, γιατί πέρα από το Χριστόφορο Μερούση, που για ακόμη μία χρονιά ήταν μεταξύ των νικητών, οι χρόνοι των υπόλοιπων συναδέλφων, που έτρεξαν ερασιτεχνικά, ήταν άκρως ικανοποιητικοί. Ως προπονητής στίβου της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, περιμένω κάθε ενδιαφερόμενο συνάδελφο για να του δώσω κατευθύνσεις, συμβουλές, προπονητικές οδηγίες για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο του 2018!»

Ξεχωριστή ήταν η εμφάνιση του Αρχιφύλακα Χριστόφορου Μερούση, που πρωταγωνίστησε για ακόμη μία χρονιά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, καθώς τερμάτισε δεύτερος μεταξύ των Ελλήνων συμμετεχόντων, αν και αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια του αγώνα προβλήματα υγείας, που δυσχέραναν την προσπάθειά του. Ο ίδιος δήλωσε: «Η ζωή είναι δρόμος ...κάτι σαν την κλασική διαδρομή, με τα πάνω της και τα κάτω της. Λένε, πως όταν πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Ο Αυθεντικός Μαραθωνιος φέτος, αυτό ήταν. Μια μακρά, επίπονη διαδρομή, όπου αφήσαμε πολλά κομμάτια του εαυτού μας. Τοσα, ώστε να καταλήξω στο νοσοκομείο Γεννηματας δυστυχώς...Οταν μπαίνεις όμως στην φωτιά, είσαι έτοιμος για όλα. Τιμησα και προσπαθώ να τιμώ το πιο ιερό πανί μας και την ιδιαίτερη πατρίδα μου με ολες τις δυναμεις μου. Θελω να συγχαρώ όλους, νικητές και μη, τερματίσαντες και μη, διότι όλοι μας αφήσαμε κομμάτια του εαυτού μας στα γήπεδα της προετοιμασίας, στους δρόμους, στο μεγάλο Αγώνα!Είμαστε όλοι μεγάλοι νικητες!»

Σημειώνεται ότι, συνολικά, ολοκλήρωσαν την απαιτητική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας, 78 συνάδελφοι αστυνομικοί, τρεις εκ των οποίων σε χρόνο μικρότερο των τριών ωρών, οπότε και εγγράφονται στον κατάλογο των μαραθωνοδρόμων, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι που δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους λόγω τραυματισμών. Ωστόσο, όλοι τους ανανέωσαν τη συνάντησή, για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο του 2018!