• 100 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στο Ρίο στη διάρκεια της φονικότερης χρονιάs τα τελευταία δέκα χρόνια.

100 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στο Ρίο στη διάρκεια της φονικότερης χρονιάs τα τελευταία δέκα χρόνια.

100 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στο Ρίο στη διάρκεια της φονικότερης χρονιάs τα τελευταία δέκα χρόνια.

Posted in:
0 comments

Η αστυνομία του Rio de Janeiro κήδεψε το 100o της μέλος την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, έναν 39χρονο αστυνομικό, ο οποίος πυροβολήθηκε επανειλημμένα, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας και επισκεπτόταν τον πατέρα του.

Το δυσοίωνο αυτό ορόσημο καταδεικνύει την εκτόξευση της βίας στο Ρίο, την εμβληματική  “πρωτεύουσα της Βραζιλίας”, που την περασμένη χρονιά φιλοξένησε του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αρχές παραδέχονται ότι, τους τελευταίους μήνες οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές οργανώσεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της πόλης. Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί  στην πόλη, προκειμένου να συνδράμουν την αστυνομία, αλλά ούτε και αυτοί κατάφεραν με την παρουσία τους να ελαττώσουν την αιματοχυσία.

Το Ρίο ήταν ανέκαθεν το φονικότερο μέρος στη Βραζιλία για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Πίσω στη δεκαετία του 1990, ο αριθμός των νεκρών της αστυνομίας ξεπερνούσε κάθε χρόνο τους 100. Οι Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας ανησυχούν για τον ρυθμό θανάτων των στελεχών της αστυνομίας, καθώς με τον τρέχων ρυθμό δολοφονιών, αναμένεται ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών να ξεπεράσει τους 153 του 2006.

Κατά γενική ομολογία οι εγκληματικές ομάδες στην Βραζιλία, οι οποίες είναι βαριά οπλισμένες και ελέγχουν τις παραγκουπόλεις του Ρίο, συνεχώς ισχυροποιούνται. Ένας πρώην διοικητής μονάδας ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αναφέρει ότι τα ναρκωτικά έχουν ενισχύσει τις συμμορίες, καθώς τους παρέχουν άφθονους πόρους σε αντίθεση με την αστυνομία που υποφέρει από περικοπές στον οικονομικό της προϋπολογισμό και κατ΄ επέκταση αντιμετωπίζει ελλείψεις σε εφόδια και ελλιπή εκπαίδευση.

By Renata Brito and Peter Prengaman
Associated Press