• ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
  • ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
  • ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Posted in:
0 comments

Ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ κατά του πλήθους που βρισκόταν στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου στη Γαλλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων. Από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, τραυματίστηκαν άλλα έντεκα άτομα, τέσσερα εκ των οποίων νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία.

Ο κύριος ύποπτος της επίθεσης, ο 29χρονος Cherif Chekatt, πυροβολήθηκε θανάσιμα από την αστυνομία στις 13 Δεκεμβρίου. Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για τον εντοπισμό του υπόπτου, που ήταν γνωστός στις αρχές από προηγούμενη εγκληματική του δραστηριότητα.

Η επίθεση εκτυλίχθηκε το βράδυ στις 20:00 τοπική ώρα κοντά σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες του Στρασβούργου. Κρατώντας ένα πυροβόλο όπλο, περιδιάβαινε τους γειτονικούς δρόμους πυροβολώντας, αλλά και μαχαιρώνοντας περαστικούς διαβάτες, φωνάζοντας «ο θεός είναι μεγάλος». Κάποια στιγμή διασταυρώθηκε με στρατιωτική περιπολία της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης «Sentinelle» και αντάλλαξε πυρά μαζί τους, από τα οποία τραυματίστηκε στο χέρι. Κατάφερε παρόλα αυτά να διαφύγει με ένα ταξί και να καταφύγει στην περιοχή του Neudorf όπου διέμενε, κοντά στα Γαλλογερμανικά σύνορα.

Ο οδηγός του ταξί είπε στην αστυνομία πως ο δράστης δεν του έδωσε συγκεκριμένη διεύθυνση, αλλά μόνο την περιοχή προορισμού. Επίσης ανέφερε, πως ο δράστης ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία είχε βρει μια χειροβομβίδα στο σπίτι του εκείνο το πρωί. Η πληροφορία αυτή στάθηκε πολύ χρήσιμη στους αστυνομικούς, καθώς μπόρεσαν να συνδέσουν τον δράστη με αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Κατά την αστυνομική επιχείρηση είχαν βρεθεί στο σπίτι του δράστη μια αμυντική χειροβομβίδα, μια οπλισμένη καραμπίνα και τέσσερα μαχαίρια.

Κατόπιν μαρτυριών του κοινού, η αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, καλυπτόμενη από ελικόπτερο, στην περιοχή του Neudorf, όπου είχε τελευταία φορά ειδωθεί ο δράστης. Περιπολικό της αστυνομίας τον εντόπισε αργά το βράδυ της 13 Δεκεμβρίου και αντάλλαξαν πυρά, από τα οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο δράστης.

Ο Cherif Chekatt είχε γεννηθεί το 1989 στο Στρασβούργο και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας ως πιθανή απειλή για τρομοκρατική επίθεση. Είχε 27 καταδίκες στο ενεργητικό του για ληστείες στην Γαλλία, την Γερμανία και την Ελβετία και είχε εκτίσει σημαντικές ποινές φυλάκισης. Θεωρήθηκε ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα στη φυλακή και καταχωρήθηκε για τον λόγο αυτό σε κατάλογο υπόπτων ατόμων για τρομοκρατική δράση, από το 2015.

ΠΗΓΗ: https://www.bbc.com/