• ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ 18 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 35.000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ 18 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 35.000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ 18 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 35.000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Posted in:
0 comments

Μετά από 6 χρόνια προετοιμασίας και συντονισμού μεταξύ της Γερμανικής Εισαγγελίας στη Δρέσδη, της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Σαξονίας, της Λιθουανικής Αστυνομίας και της Λιθουανικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας, με την υποστήριξη της EUROPOL και της EUROJUST, συνελήφθηκαν 15 άτομα ως μέλη εγκληματικού δικτύου, υπεύθυνου για διαδικτυακές απάτες που προκάλεσαν ζημία 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι ανωτέρω υπηρεσίες συναντήθηκαν στη Χάγη και σχημάτισαν μια κοινή ερευνητική ομάδα, υποστηριζόμενη από τη EUROPOL. Συνολικά διενεργήθηκαν 5 επιχειρησιακές συναντήσεις  στις εγκαταστάσεις της EUROJUST και οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν, ταυτόχρονα με τη συχνή ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών από την EUROPOL, οδήγησαν τους ερευνητές στην αναγνώριση και τον εντοπισμό ενός κύριου στόχου στην Κύπρο.

Από 12 ως 15 Ιουνίου του  2018, διενεργήθηκαν 31 κατ΄ οίκον έρευνες στην Κύπρο, την Εσθονία, τη Φιλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ελβετία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που οδήγησαν σε αντίστοιχες προσαγωγές υπόπτων ατόμων.

Από το 2012, περισσότερες από 35.000 υποθέσεις διαδικτυακής απάτης ανιχνεύθηκαν. Όλες αυτές οι υποθέσεις είχαν να κάνουν με προϊόντα υψηλής ποιότητας που παραγγέλλονταν διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας πλαστές πιστωτικές κάρτες. Οι παραλήπτες των αγαθών στρατολογούνταν κυρίως στη Γερμανία. Μετά την παραλαβή των παράνομα αποκτηθέντων αγαθών, τους ζητούνταν να τα στείλουν  σε νέες διευθύνσεις, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Αυτές οι συναλλαγές εμφανίζονταν ως νόμιμες εργασιακές ευκαιρίες και οι παραλήπτες των αγαθών λάμβαναν προμήθεια για τις υπηρεσίες τους. Χρησιμοποιούνταν ως ενδιάμεσοι, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαδικτυακή απάτη, καθώς το εγκληματικό δίκτυο αποκτούσε πρόσβαση στα παράνομα αποκτηθέντα αγαθά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κωδικά ονόματα και κρυπτογραφημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν διακριτούς ρόλους, καθώς άλλοι ήταν υπεύθυνοι για την υλικοτεχνική υποστήριξη, άλλοι στρατολογούσαν τους ενδιάμεσους και άλλοι συντόνιζαν την εγκληματική δραστηριότητα και φρόντιζαν για το ξέπλυμα των παράνομων κερδών.