• Η INTERPOL ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
  • Η INTERPOL ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η INTERPOL ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η INTERPOL ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Posted in:
0 comments

Τα εγκλήματα σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς συχνά συνδέονται με σοβαρά διασυνοριακά εγκλήματα και για το λόγο αυτό η INTERPOL προχώρησε σε αναβάθμιση της τεχνολογικής της υποδομής, προκειμένου να αναβαθμίσει την ανταλλαγή πληροφοριών σε τέτοιου είδους θέματα.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αρχηγείου των Carabinieri στην Ιταλία, η INTERPOL έθεσε σε λειτουργία μια νέα έκδοση της Βάσης Δεδομένων  κλεμμένων έργων τέχνης, την P.SY.C.HE.

Με τη δραστική μεταμόρφωση της διαδικασίας καταγραφής πληροφοριών, η ανανεωμένη έκδοση της Βάσης Δεδομένων επιτρέπει την ταχύτερη διάδοση πληροφοριών σχετικά με κλεμμένα έργα τέχνης παγκοσμίως.

Εξειδικευμένοι αστυνομικοί υπάλληλοι θα είναι σε θέση να εισάγουν, τροποποιήσουν και διαγράψουν δεδομένα απευθείας για σχετικές υποθέσεις που αφορούν τις υπηρεσίες των χωρών τους. Προηγουμένως, αυτή η δραστηριότητα εκτελούνταν στα κεντρικά της INTERPOL, βασισμένη στις πληροφορίες που έστελναν οι χώρες μέλη. Η νέα απλοποιημένη διαδικασία θα εμπλουτίσει τη δεξαμενή πληροφοριών της Βάσης Δεδομένων της INTERPOL και θα σταθεί πολύτιμος βοηθός των ερευνητών παγκοσμίως.

Η P.SY.C.HE. τώρα επιτρέπει στους χρήστες της να αναβαθμίσουν την έρευνα τους, χρησιμοποιώντας ως στοιχεία κλειδιά της αναζήτησης, φωτογραφίες των έργων τέχνης. Αναγνωρίζοντας το καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι πολίτες στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αναβαθμισμένη Βάση Δεδομένων είναι προσπελάσιμη από οίκους δημοπρασιών, εμπόρους έργων τέχνης, μουσεία, δημοσιογράφους και πανεπιστήμια. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να μπορεί να ελέγξει αν ένα έργο τέχνης που ενδιαφέρεται να αποκτήσει είναι καταχωρημένο ως κλεμμένο.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της INTERPOL, Corrado Catesi, η παράνομη αγορά έργων τέχνης είναι εξίσου επικερδής με την αγορά ναρκωτικών, όπλων και παραποιημένων προϊόντων. Πρόσφατες διεθνής αστυνομικές επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από την INTERPOL,  οδήγησαν τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές παγκοσμίως στην ανάκτηση 45.000 αντικειμένων, την διενέργεια 400 ερευνών και τη σύλληψη 200 ατόμων.