Ο υπουργός προστασίας του πολίτη και ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex στον Έβρο

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη και ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex στον Έβρο

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων του FRONTEX στον Έβρο επισκέφθηκε το πρωί της 12/03/2020 την περιοχή, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri και τη Διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης του FRONTEX, κα Ana Cristina Jorge, στο πλαίσιο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στα ελληνικά και ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορά της Ευρώπης, η ομάδα «ταχείας επέμβασης» (RABIT), ώστε να συνδράμει στη διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μέρος της εντολής της FRONTEX περί παροχής βοήθειας σε οποιαδήποτε χώρα μέλος αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και του Σένγκεν. Σημειώνεται ότι τα μέλη των ομάδων, που είναι επιφορτισμένα με την πραγματοποίηση αποστολών ελεγκτικών δραστηριοτήτων και επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα, είναι υποχρεωμένα να τηρούν την κοινοτική νομοθεσία και την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους υποδοχής. Στη διάρκεια της παρέμβασης, τα μέλη της ομάδας τίθενται υπό την ευθύνη του κράτους μέλους υποδοχής, ακολουθούν τις οδηγίες του και δρουν παρουσία των εθνικών συνοριοφυλάκων.

Αρχικά, οι δύο άντρες μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα Κράτη – Μέλη για την επιχείρηση «RABIT» του FRONTEX, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Υπουργός δήλωσε κατά την ομιλία του:

«Αγαπητέ κύριε Λεζερί, αγαπητοί φίλοι, Είναι χαρά μου να σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στα σύνορα μας, λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός μας υποδέχθηκε, στο ίδιο σημείο, τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν εδώ, εσείς είστε εδώ και με την παρουσία σας δηλώνετε πως η Ευρώπη είναι εδώ. Είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα. Είναι εδώ σαν Ευρώπη, με τις αρχές της. Τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, το κράτος δικαίου. Εμείς δεν ξέρουμε να φυλάμε αλλιώς τα σύνορα. Αυτές οι αξίες είναι η σημαία μας, είναι η πίστη μας. Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη, αλλά και δυνατή. Ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας, σαν ψύχραιμος κόσμος λογικής, δικαιωμάτων και νομιμότητας απέναντι σε καθεστώτα αυταρχισμού, σε αναταράξεις γεωπολιτικές, σε φανατισμούς και ασύμμετρη βία.

Σας είμαστε ευγνώμονες, ευχαριστούμε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, που εδώ στα σύνορα μας συνδράμουν στην προσπάθεια.

Σας καλωσορίζουμε θερμά. Σας χρειαζόμαστε. Ο αγώνας είναι κοινός. 

Ο στόχος είναι κοινός.

Δεν εκβιαζόμαστε,

Δεν θα περάσει κανείς.

Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι τα σύνορα, εδώ αρχίζει η Ευρώπη.

Συμπατριώτες μου Έλληνες,

εμείς γνωρίζουμε επιπλέον, πως εδώ είναι Έβρος. Δεν είναι ένα ποτάμι που χωρίζει, είναι μια ορμή γεμάτη ζωή. Είναι η ζωή σας, η ζωή του ακρίτα και η ζωή του νερού. Φυλάτε αυτόν τον τόπο κι αυτό το ποτάμι χιλιάδες χρόνια. Τα σύνορα είναι μια ομίχλη, που, άμα δεν ανήκεις, χάνεσαι. Πρέπει να νοιώθεις ποιος είσαι και να ξέρεις που πατάς. Κι εσείς τα γνωρίζετε και τα δυο καλά, το έχετε πολλές φορές δείξει, το διατρανώνετε και τώρα. 

Όταν είμαστε μαζί σας εδώ, νοιώθουμε πως όλα τα μπορούμε, η πίστη κι η δύναμή σας μας εμπνέουν και μας στηρίζουν. Σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά, εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας, γιατί μας κάνετε περήφανους και δυνατούς».