• Εγκαίνια του αναβαθμισμένου θαλάμου επιχειρήσεων, παρακολούθησης και ελέγχου της κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.)

Εγκαίνια του αναβαθμισμένου θαλάμου επιχειρήσεων, παρακολούθησης και ελέγχου της κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.)

Εγκαίνια του αναβαθμισμένου θαλάμου επιχειρήσεων, παρακολούθησης και ελέγχου της κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.)

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εγκαινίασε την 15/06/2020 τον αναβαθμισμένο Θάλαμο Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.). Η παρουσίαση του έργου έγινε από κοινού με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, που είχε αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργική ετοιμότητα του δικτύου των 230 καμερών κυκλοφορίας, καθώς και του Θαλάμου Επιχειρήσεων. Μέρος της αναβάθμισης είναι και το πρόγραμμα ασύρματων ανιχνευτών παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά.
Εκτός του Περιφερειάρχη Αττικής, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Σε ό,τι αφορά τους σηματοδότες που θα καταγράφουν τους παραβάτες, την παρουσίαση έκανε ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση θα τοποθετηθεί πιλοτικά ένας, σε σημείο που δεν αποκάλυψε, ο οποίος θα φέρει ένα σύστημα με κάμερα, που θα ενεργοποιείται αυτόματα μόλις παραβιάζεται το κόκκινο και θα καταγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του παραβάτη. Η αναβάθμιση του Θ.Ε.Π.Ε.Κ., εκτός από τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων στη Γ.Α.Δ.Α., περιλαμβάνει, επίσης, την αποκατάσταση όλων των καμερών ελέγχου κυκλοφορίας στους δρόμους και τη συντήρηση των υπολοίπων από τα συνεργεία της Περιφέρειας που ανέλαβε το έργο. Συνολικά, σε όλο το λεκανοπέδιο υπάρχουν 235 κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας.
«Το ΘΕΠΕΚ είναι ένα ακόμη βήμα για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κατόπιν δήλωσε πως  «Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, το Θ.Ε.Π.Ε.Κ. ξαναγίνεται καινούργιο για τη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της της κυκλοφορίας, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ασφάλεια, παντού, στις γειτονιές, τους δρόμους, τα νησιά, τις θάλασσες, αλλά και η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών στους δρόμους της Αθήνας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους ελέγχους για παραβάσεις που εμποδίζουν την κυκλοφορία και την προσβασιμότητα των ΑΜεΑ σε πεζοδρόμια και χώρους.
Αντίστοιχα, ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξήρε το έργο της Περιφέρειας και επισήμανε ότι κοινός στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών. «Στηρίζουμε την αυτοδιοίκηση και συνδράμουμε την ΕΛ.ΑΣ.», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, δήλωσε στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ στο ισόγειο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που από το 2004 και ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας λειτουργεί ο Θάλαμος Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας. Η Ελληνική Αστυνομία ως ο φορέας με άμεση αρμοδιότητα εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών, προτεραιοποιεί τη βελτίωσητου βιοτικού επιπέδου και της καθημερινότητας των πολιτών του Λεκανοπεδίου μέσω της ενίσχυσης των Υπηρεσιών της και την ανάληψη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών. Ανά την επικράτεια στρατηγικά στοχεύουμε στην επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οδικής ασφάλειας, αναβαθμίζοντας επιχειρησιακά τις Υπηρεσίες Τροχαίας. Με βασικά σημεία έναρξης της συνολικής προσπάθειας αλλαγής και νέας ώθησης:
-Την ενίσχυση της τεχνικής αστυνόμευσης με την αξιοποίηση εκσυγχρονισμένων τεχνολογικών εποπτικών μέσων τεχνητής νοημοσύνης και υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού
-Την εκπόνηση μελετών, την κατάρτιση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων και την ανάπτυξη στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων για την πρόληψη και την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων
-Την καλλιέργεια ασφαλούς οδικής κουλτούρας και διαμόρφωσης ορθής οδικής συμπεριφοράς των χρηστών του οδικού δικτύου, με σκοπό την τήρηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ., και
-Την ορθή καταγραφή, μελέτη και ανάλυση δεδομένων με παράλληλη βέλτιστη αξιοποίηση αυτών ως προς το στρατηγικό και επιχειρησιακό μελλοντικό τροχονομικό σχεδιασμό. 
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαία η εποικοδομητική συνεργασία και αξιοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια εφαρμογής μιας βιώσιμης κινητικότητας, διασφάλισης οδικής ασφάλειας και επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η επιτυχής δημιουργία δικτύων διαλειτουργικότητας και διάδρασης των τριών κέντρων κυκλοφοριακής παρακολούθησης, του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας, του Κέντρου Φωτεινής Σηματοδότησης και του ΘΕΠΕΚ, για τη διαχείριση κυκλοφοριακών και τροχονομικών περιστατικών παρέχει μια ολική εικόνα του οδικού δικτύου της Αττικής, καθώς και προϋποθέσεις ευελιξίας και στοχευμένων παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε με μέριμνά της στην ανανέωση και ανακαίνιση του Θ.Ε.Π.Ε.Κ. με παρεμβάσεις τόσο ποιοτικής και λειτουργικής αναβάθμισης του εργασιακού περιβάλλοντος και χώρου απασχόλησης των στελεχών, όσο και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού εντός του Θαλάμου, αλλά και εκτός, με την αντικατάσταση των εποπτικών μέσων του οδικού δικτύου. Δράσεων, μέσω των οποίων παρέχεται αξιοπιστία και ταχύτητα ως προς την επεξεργασία κυκλοφοριακών δεδομένων και αποτελεσματικής διαχείρισης αυτών. Η νέα κάμερα ανίχνευσης παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, που σήμερα με μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πιλοτικά θα εγκατασταθεί στο οδικό δίκτυο της Αττικής, δημιουργεί εχέγγυα εμπέδωσης ορθής οδικής κουλτούρας, με απώτερο στόχο την ευρεία χρήση της, ενώ συνιστά και καίριας σημασίας εργαλείο για το προσωπικό μας κατά τη χρηστή τήρηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. Η αγαστή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, και μέσω της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, με την Περιφέρεια Αττικής είναι δεδομένη, και η δημιουργική συνέχεια αυτής, δομείται σε παρεμβάσεις και καινοτομίες, που προωθούν και προάγουν το αίσθημα εμπιστοσύνης προς το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών οδικής ασφάλειας, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών.Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο και τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, για τη γόνιμη συνεργασία και την έμπρακτη στήριξή τους προς την Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, όλα  τα στελέχη του Θ.Ε.Π.Ε.Κ. για  τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια που επιδεικνύουν, καθώς και το Διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και όλο το προσωπικό μας, που καθημερινά βρίσκεται στο δρόμο, μεριμνώντας για την οδική ασφάλεια, και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σας ευχαριστώ πολύ!